SCHIRTEC E.S.E.

Livrare și montaj în toată țara

Paratrăsnet SCHIRTEC E.S.E.

Funcția principală a sistemului de protecție împotriva trăsnetului instalat pe clădirile existente este de a capta lovitura de trăsnet și de a dirija curentul descărcat în condiții de siguranță la sol. Alegeți acum un paratrăsnet Schirtec și scăpați de grija trăsnetelor.

În anumite condiții, sistemul activ împotriva trăsnetelor este singura metoda de protecție împotriva loviturilor directe de fulger. Datorită argumentelor menționate mai sus, recomandăm folosirea protecției active împotriva trăsnetelor atunci când soluția convențională este nepotrivită sau când cea dintâi soluție este preferabilă celei de-a doua soluții, cum ar fi cazul în care protecția eficientă a fost prevăzută de un arhitect.

Descărcarea electrică atmosferică este inițiată de așa-numitul conductor de coborâre care creează un canal de aer ionizat (ascendent sau descendent) între nor și sol pentru fluxul necesar al oricăror curenți de trăsnet.

Principiul operațional

Tipul de paratrăsnet Schirtec – A este format din două armături. Una din ele este legată la pământ, pe când cealaltă rămâne la nivelul tensiunii atmosferice. Chiar dacă armăturile sunt separate de o distanță foarte scurtă, magnitudinea câmpului electric în timpul furtunii face ca diferența de tensiune dintre ele în timpul apropierii fulgerului să devina considerabilă.

Această diferență de tensiune este sursa de energie a aparatului intern al paratrăsnetului, care se află în corpul de paratrăsnet Schirtec – A. Așadar, funcționarea aparatului este controlată de câmpul atmosferic. Avantajele acestor caracteristici sunt, pe de o parte că în condiții normale, aparatul nu funcționează, evitând astfel aplicarea tensiunii de prisos asupra componentelor. Pe de altă parte, în timpul furtunilor cu descărcări electrice, aparatul detectează existența unui câmp electric specific, precum și momentul în care se apropie un lider descendent, pentru că provoacă o creștere puternică și rapidă a câmpului electric în atmosferă.

În timpul condițiilor atmosferice normale, sarcina este neutra în toate zonele (și în aer), iar aparatul intern nu funcționează.

Prima diferență față de un simplu paratrăsnet începe deja când apar norii de furtună. În interiorul componentelor aparatului intern, liniile echipotențiale devin foarte apropiate unele de altele, cauzând astfel, necesitatea unei concentrări puternice de sarcini la suprafața armăturii. Aparatul este proiectat în așa fel, încât curentul tranzitoriu nu se pierde, ci rămâne sub formă de câmpuri electromagnetice în componentele aparatului electric. Valoarea de câmp electric, capabil să ionizeze aerul din jurul vârfului, este atinsă mai repede decât cu o tija simpla, din cauză că aparatul intern face ca voltajul să crească deasupra nivelului solului. Apoi, sarcini de aer devin de asemenea parți din curentul intern. Așadar, zona ionizata crește mult mai repede decât cu o tija simplă.

Faza anterioară formării liderului ascendent este formarea unor descărcări cu efect Corona (filamente) care se propagă spre liderul descendent. Unul din aceste filamente va deveni liderul ascendent, care va propaga încontinuu spre liderul descendent, formând, astfel, canalul de descărcare al fulgerului.

În interiorul paratrăsnetului, apropierea liderului descendent și creșterea puternică a câmpului electric cauzat de acesta sunt factori care activează funcția principală a aparatului intern. Când tensiunea dintre armături depășește o anumită valoare pentru care a fost proiectat circuitul, atunci declanșatorul intern funcționează, folosind energia acumulată pentru a pompa înăuntru zona ionizată. Concentrarea puternică și bruscă a sarcinilor pozitive cauzează forțe repulsive în zona ionizată, care distrug bariera existentă. Aparatul produce astfel un efect Corona, evitând ” regimul de luminescență” care scădea eficacitatea unui simplu paratrăsnet.

În aceste condiții, emisia cu efect Corona favorizează formarea liderului ascendent, care va progresa încontinuu, până va atinge liderul descendent, formând astfel un canal de descărcare. Apoi, dat fiind faptul ca Schirtec – A este punctul în care s-a format liderul descendent, acesta va fi receptorul loviturii de trăsnet.

Detalii ale paratrăsnetului cu dispozitiv de amorsare Schirtec – A

  1. Terminal aerian.
  2. Generator de ioni.
  3. Accelerator și electrozi atmosferici.
  4. Conector pentru conductorul de coborâre.
Scroll to Top